Skip to content

в БГПУ прошла мини-конференция, посвященная Дню Освобождению Болгарии <> В БДПУ се проведе конференция, посветена на Деня на Освобождението на България

Март 8, 2012

3 марта в БГПУ им. М. Акмуллы на кафедре общего языкознания Института филологического образования и межкультурных коммуникаций была организована мини-конференция, посвященная Дню Освобождению Болгарии от османского ига. Вела эту конференцию заведующая кафедрой   Гузель Мансуровна Курбангалева. Этот национальный праздник Болгарии тесно связан и с историей нашей страны, поскольку именно Россия встала на защиту братского народа. В конференции приняли участие студенты из Мелеузовского  филиала Московского государственного университета технологии управления  и студенты 3 курса отечественной филологии БГПУ им. М. Акмуллы.

На Трети март в Башкирския държавен педагогически университет (БДПУ) „М. Акмулла” към катедрата по общо езикознание на Института за филологическо образование и междукултурни комуникации беше организирана мини-конференция, посветена на Деня на Освобождението на България от османско иго. Водещ на конференцията стана завеждащата катедрата Гузел Мансуровна Курбангалева. Този български национален празник е тясно свързан и с историята на нашата страна, тъй като именно Русия се отзовава да защити братския български народ. В конференцията взеха участие студенти от Мелеузкия филиал на Московския държавен университет за технологии на управление и студенти от 3 курс по руска филология в БДПУ „М. Акмулла”.

 Открыла конференцию Татьяна Борисовна Коробова, исполнительный директор   общества дружбы народов «Башкортостан-Болгария» отметив, что Общество уже второй год совместно с болгарской стороной проводит в Башкирии патриотическую акцию «Лента памяти»  приуроченную ко Дню освобождения Болгарии от османского ига.     3 Марта в Болгарии и Башкирии  люди, присоединившиеся к акции, повязывают ленты   с символикой болгарского и российского флагов.

Конференцията беше открита от Татяна Борисовна Коробова – изпълнителен директор на Сдружението за дружба между народите „Башкортостан – България”, която отбеляза, че Сдружението вече втора година съвместно с българската страна провежда в Башкирия патриотическата акция „Лента на паметта” в чест на Деня на Освобождението на България от османско иго. На Трети март в България и в Башкирия присъединилите се към акцията, носят ленти със символиката на българския и на руския флаг.

На конференции прозвучали доклады о военных действиях, участии  российских воинов с Южного Урала в сражениях, об оружии тех времен, памятниках, посвященных Русско-турецкой войне 1877-1878 гг. Конференция прошла успешно. В конце мероприятия, студенты БГПУ преподнесли гостям  сделанные своими руками мартеницы и поздравили всех с началом весны.

На конференцията бяха четени доклади за военните действия, участието в сраженията на руски войни от Южен Урал , за въоръженията от тази епоха и за паметниците, посветени на Руско-турската война от 1877-1878 г. Конференцията премина успешно, а в нейния край студентите от БДПУ поднесоха на своите гости собственоръчно направени мартеници и ги поздравиха с началото на пролетта.

Реклама
No comments yet

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход / Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход / Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход / Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход / Изменить )

Connecting to %s

%d такие блоггеры, как: