Skip to content

Бабу Марту пригласили в Уфу <> Поканиха Баба Марта в Уфа

Март 8, 2012
В Литературно-краеведческой гостиной при Башкортостанском филиале Российского фонда культуры «закликали» весну, изготовив мартеницы. <> В Литературно-краеведческия кът при Башкортостанския филиал на Руския културен фонд повикаха пролетта, измайсторявайки мартеници.

автор: Ирина Бакке

            Согласно болгарским поверьям, как уважишь сказочную героиню Бабу Марту, такой и будет весна. Ученики младших классов средней школы № 26 города Уфы, преподаватели Элеонора Дударь и Елена Лиханова,  вовсю старались задобрить Бабу Марту, чтобы весна этого года была теплой и быстрой. В младшем блоке школы был проведен мастер-класс по изготовлению мартениц, это куколки и разные орнаменты, переплетенные из белых и красных ниток, которые в Болгарии  люди дарят друг другу, как символ радости и здоровья. 

           Българските поверия разказват, каква ще бъде пролетта, зависи от това, как ще бъде посрещната приказната героиня Баба Марта. Учениците от малките класове на Средно училище № 26 в град Уфа заедно с преподавателите Елеонора Дудар и Елена Лиханова се постараха достатъчно, за да умилостивят Баба Марта, за да може пролетта да дойде бързо и да донесе много топлина. За най-малките ученици беше устроена работилница по направата на мартеници, както в България наричат малките куклички и различни орнаменти, плетени от бели и червени нишки, които хората си подаряват като символ на радост и здраве.

           Проводила мастер-класс   Нина  Романовна Буланкова, художник, мастер по куклам студии художественного текстиля «Кускар». Она показала  и рассказала школьникам о славянской традиции «закликания» на весну. Из принесенной на занятие корзинки были извлечены и показаны детям различные куклы-веснянки: дорожные, травницы, обрядовые куклы. Они отличаются от болгарских нитяных кукол (их зовут Пижо и Пенда) не только внешним видом, но и по технологии изготовления. На этом занятии дети познакомились с болгарской культурой и традициями.

           С направата на мартениците децата бяха запознати от Нина Романовна Буланкова – художник, майстор на кукли в студиото за художествен текстил „Кускар”. Тя показа и разказа на учениците за славянската традиция за „повикване” на пролетта.  От нейната кошнички по време на урока бяха извадени и показани на децата различни кукли-пролетници: пътешественички, тревни, обредни кукли. От българските кукли Пижо и Пенда те са различават не само по своя външен вид, но и по начина на направата си. Същевременно на децата много беше разказано и за българската култура и традиции.

            Праздник весны в школе был организован Обществом дружбы «Башкортостан – Болгария». Татьяна Коробова, исполнительный директор Общества, захватила на мастер-класс настоящие мартеницы, присланные из Болгарии, и проиллюстрировала рассказ о солнечной и дружественной Болгарии. Ребята с увлечением посмотрели слайды о болгарской символике, национальной одежде, музыкальных инструментах, природе и животном мире далекой, но уже ставшей ближе Болгарии.Участники Литературной гостиной приветствовали весну и авторскими стихами.  «Красавица, весна, тебя мы обожаем», — декламировали юные поэты и посвящали свои стихи весне, птицам, цветам.

            Училищният празник на пролетта беше организиран от Сдружението за дружба между народите „Башкортостан – България”, като неговият изпълнителен директор – Татяна Коробова, донесе на децата истински мартеници, изпратени от България и онагледи разказа за слънчевата и приятелска страна.  Децата с интерес разгледаха прожектираните изображения на българската символика, национални носии, музикални инструменти, природата и животинското царство на далечната, но станала им вече по-близка България. Участниците от Литературния кът приветстваха пролетта и с авторски стихотворения „Красавице, Пролет, обожаваме те ние” – рецитираха младите поети, посвещавайки своите стихотворения на пролетта, птиците и цветята.

 

Реклама
2 комментария leave one →
  1. Март 8, 2012 9:05 пп

    С ГОЛЯМА РАДОСТ И ИНТЕРЕС ПРОСЛЕДИХ РАБОТАТА НА ВАШЕТО СДРУЖЕНИЕ И ВИ ПОЗДРАВЯВАМ! БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И ЗНАЙТЕ, ЧЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВИ ОБИЧА И ЦЕНИ! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ В ТОЗИ ДУХ! ОБИЧАМЕ ВИ!

  2. Март 17, 2012 3:46 пп

    Столько радости приносит этот праздник и детям и взрослым, каждый год в Башкирии прибавляются его почитатели, трудно остаться равнодушным к весне, любви, радости! Спасибо Болгария!

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход / Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход / Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход / Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход / Изменить )

Connecting to %s

%d такие блоггеры, как: