Skip to content

Праздник Бабы Марты для детей Уфы <> Праздникът на Баба Марта за децата на Уфа

Март 12, 2011

Для воспитанников социально-реабилитационного центра для несовершеннолетних города Уфы Общество дружбы «Башкортостан — Болгария» провело праздник&nbsp;— День бабы Марты, который традиционно отмечают в Болгарии в первый день весны. В празднике приняли участие 37 воспитанников центра. Для них организаторы подготовили развлекательную программу, а также множество сюрпризов и подарков. Ребят познакомили с культурными традициями Болгарии, рассказали о национальных костюмах и обычаях, а также о легендах, связанных с Днем бабы Марты.

Сдружението за дружба „Башкортостан – България” проведе за възпитаниците на социално-рехабилитационния център за непълнолетни от град Уфа празник, посветен на традиционно отбелязвания в България първи мартенски ден – Баба Марта. За 37-те деца от центъра организаторите бяха подготвили развлекателна програма, много изненади и подаръци. На децата беше разказано за културните традиции на България, нейните национални костюми и обичаи, както и за преданията за Баба Марта.

 

 

 

По словам исполнительного директора Общества дружбы «Башкортостан — Болгария» Татьяны Коробовой, подобные праздники проводятся не в первый раз:

— Это мероприятие мы организовали, чтобы порадовать детей, — сказала Татьяна Коробова. – Им, как никому другому, нужна наша забота и теплота.

По думите на изпълнителния директор на Сдружението за дружба Татяна Коробова подобни тържества се провеждат не за първи път:

Организирахме това мероприятие, за да зарадваме децата – тях, на които нашата грижа и топлота е нужна, както на никого другиго.

Старший воспитатель социально-реабилитационного центра Зиля Нигаматуллина рассказала, что такие торжества очень хорошо сказываются на детях.

— Наши воспитанники всегда радуются таким встречам, — говорит она. — В приют они возвращаются счастливыми и долгое время делятся с нами своими впечатлениями.

Старшият възпитател от социално-рехабилитационния център Зиля Нигаматуллина разказа за благотворното въздействие на тези прояви върху децата:

Нашите възпитаници винаги се радват на такива срещи. В нашия приют те се връщат щастливи и още дълго разказват и споделят за получените впечатления.

 

Следует отметить, что дети речников и другие ребята из школ Ленинского района приняли активное участие в республиканском конкурсе на лучшую мартеницу, объявленном обществом дружбы Башкортостан-Болгария. А в гимназии №39, например, символы наступающей весны — красно — белые талисманы были вручены  целому классу. Их сделала одна из самых юных членов общества дружбы Башкортостан-Болгария Арина Белова.

Трябва специално да се отбележи и това, че децата на работниците от речния транспорт, както и много ученици от училищата на Ленинския район в Уфа взеха активно участие в републиканския конкурс за направата на най-хубава мартеница, обявен от Сдружението „Башкортоста-България”. А в гимназия № 39, например, символите на настъпващата пролет бяха направени от един от най-младите членове на организацията – Арина Белова и с тях бяха закичени учениците от цял един клас.

 

 Праздник получился по-домашнему теплым. Ребята из социально-реабилитационного центра рассказывали стихи и дружно произносили речевки. Каждому воспитаннику подарили по мартинице — как символ Дня бабы Марты, приносящего удачу и благополучие. От коллектива  ОАО «Башкирское речного пароходства» заместитель генерального директора Светлана Туразянова вручила ребятам подарочный сертификат на прогулку на «речном трамвайчике» в День защиты детей — 1 июня. Три месяца пролетят незаметно. В первый день лета — снова встреча друзей.

 Праздникът се получи по домашному топъл. Децата от социално-рехабилитационния център рецитираха стихотворения и скоропоговорки. Всеки получи своята мартеница, която да му донесе късмет и благополучие. От името на колектива на ОАО „Башкирское речное параходство”, представляван от заместник генералния директор на компанията Светлана Турязанова на децата беше връчен подаръчен сертификат за разходна с речен трамвай в Деня на детето – 1 юни. Тези три месеца ще отлетят със сигурност неусетно – и в първия ден на лятото, приятелите отново ще се срещнат.

 

 

Реклама
No comments yet

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход / Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход / Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход / Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход / Изменить )

Connecting to %s